Безпека на дорозі: яким правилам слід навчити дитину

З настанням літа, діти більше часу проводять на вулиці, тому слід не забувати про правила безпечного поводження на дорозі. Адже, дитяча безпека перш за все залежить від нас, дорослих, наскільки якісно ми навчимо дітей правилам дорожнього руху.

Діти на відміну від дорослих, не достатньо уважні та сконцентровані, щоб завжди бути обачними під час прогулянок. Тому, вони можуть частіше наражатися на небезпеку.

Дорослим необхідно донести до дитини, базові правила поведінки на дорозі, ще задовго до того, коли дитина буде гуляти без супроводу дорослих. Обов'язково переконайтеся, що вони розуміють, про що саме ви говорите.

Ось те, чому Ви повинні навчити в свою дитину:

  • Поясніть дитині, чому потрібно звертати увагу на деякі речі під час перебування на вулиці. Мається на увазі, не лише очевидні загрози, такі як: перевищення швидкості автомобілями, але і не такі явні, як наприклад: автомобілі, які раптово можуть виїхати з-за рогу будинку. Пояснюючи причини пильності і наводячи приклади, коли потрібно бути особливо уважним, ви допомагаєте дитині зрозуміти, чому те, що від неї очікується, важливо і якими можуть бути наслідки нехтування елементарними правилами.
  • Навчайте свою дитину базовим правилам поведінки пішоходів, ще тоді, поки ходити разом з нею. Завжди дотримуйтесь дорожніх правил.
  • Поставте дитині за звичку, обов'язково, зупинятися перед тим, як перейти дорогу. Нагадуйте, що щоразу, коли зупиняєшся варто подивитися на всі боки, і прислухатися чи не наближається автомобіль.
  • Навчіть дитину розуміти, що означають сигнали і кольори світлофора і неухильно дотримуватися цих правил. Використовуйте ігри з вгадування значення знаків.
  • Навчіть дитину бути обережною, проходячи неврегульовані перехрестя, поруч з під'їзними шляхами, поворотами, провулками. Нагадайте про те, що здаючи назад , водій не бачить людей, котрі переходять вулицю, так само добре, як тих, хто попереду. Наполягайте на тому, що на дорозі завжди важливо бути пильними, навіть, якщо поруч на перший погляд нікого нема.
  • Для пояснення різних ситуацій користуйтеся іграшковими машинками, також можна купити спеціальний набір для гри в дорогу - так в ігровій формі можна освоїти правила поведінки не тільки у типових випадках на дорозі, але і розглянути нестандартні та форс-мажорні ситуації, які можуть виникнути.
  • Переконайтеся в тому, що дитина чітко розуміє небезпеку переходження дороги між припаркованими автомобілями.
  • Поясніть дитині, що бігти по дорозі, намагаючись перейти її швидше - дуже небезпечно.
  • Навчіть дитину переходити дорогу тільки на пішохідному переході, навіть якщо перехід далеко. Поясніть, що завжди краще витратити час, але забезпечити свою безпеку, ніж постраждати через непотрібний поспіх.
  • Навчіть своїх дітей рухатися лише по тротуарах, тримаючись правого боку, щоб не заважати зустрічним пішоходам.
Маленькі діти завжди повторюють за дорослими, то ж використовуйте це на користь, нехай діти вчаться у вас тільки хорошим манерам. Будьте прикладом для них!
Безпека на дорозі: яким правилам слід навчити дитину Безпека на дорозі: яким правилам слід навчити дитину Reviewed by Мар'яна on червня 19, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.