Отит - прични, симптоми, діагностика: лікар-отоларинголог

Якщо вас наздогнав отит, лікування потрібно починати якомога раніше. Не варто списувати його симптоми на те, що «просто у вусі стріляє – пройде саме». В цьому випадку чуда не буває, і якщо у вусі розвинувся запальний процес, без допомоги лікаря його не зупинити. Розповідає лікар-отоларинголог "Амбулаторії сімейної медицини" - Грижак Тарас Іванович.








Отит – захворювання вуха, при якому розвивається запалення, часто з утворенням гною. Провокують його інфекції, які атакують організм на тлі переохолодження, попадання в вухо води або зниження імунітету.
Нерідко хвороба проявляється у тих, хто переніс різні віруси – грипу, кору, скарлатини. Також вона може розвинутися через банальний недолікований ГРВІ, коли збудники переходять з горла і носа з кашлем і чханням. У цьому процесі задіяна слухова труба, що з'єднує вухо з носоглоткою.
Отит класифікують залежно від його локалізації: зовнішній,середній і внутрішній.Також хвороба може приймати дві форми – гостру і хронічну. 
У першому випадку у хворого спостерігається яскраво виражена симптоматика: підвищення температури, різкий стріляючий біль у вусі, закладеність і зниження слуху.
Якщо розвинувся хронічний отит, симптоми пом'якшуються і проявляються періодично. Хвороба то «дрімає» в організмі, то загострюється з новою силою. 
Існує катаральна і гнійна форма захворювання. При катаральній формі симптоматика легша – вухо закладає, слух погіршується, з’являється шум і незначний біль. Якщо не почати терапію, ця стадія переходить в гнійний отит, симптоми якого набагато жорстокіші – сильні розпираючий біль, відчуття тиску у вусі, жар, виділення гною з вуха, нездужання. 

Як проводиться діагностика захворювання?

Поставити діагноз може лише ЛОР-лікар! Від правильності діагностики залежить, наскільки успішним буде лікування отиту. В процесі обстеження доктор опитує пацієнта, збирає анамнез. Огляд проводиться візуально, за допомогою спеціальних воронок, а також із застосуванням сучасного найінформативнішого методу: ендоскопії ЛОР органів. Додатково призначаються загально клінічні обстеження. 

Які можливі ускладнення?

Чому коли людину наздоганяє отит, лікування потрібно починати негайно? Справа в тому, що ця хвороба підступна і може обернутися серйозними наслідками для здоров'я. Запальний процес викликає утворення гною, він з часом проходить в більш глибокі структури вуха. Найпоширеніше ускладнення при цьому – перфорація барабанної перетинки. В результаті порушується її цілісність, і втрачається слух.Згодом перетинка заростає, але часом зі спайками, і це негативно відбивається на слуху. Крім того отит вуха здатний пошкодити волоскові клітини, що призводить до нейросенсорної приглухуватості. Не кажучи вже про те, що запалення може торкнутися кори головного мозку, і розвивається менінгіт, що становить небезпеку для життя. Тому, при появі симптомів хвороби потрібно швидко записуватися на прийом до лікаря, який знає, як лікується отит, а не звертатися до сумнівних засобів народної медицини.
Отит - прични, симптоми, діагностика: лікар-отоларинголог Отит - прични, симптоми, діагностика: лікар-отоларинголог Reviewed by Мар'яна on липня 25, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.