Майже сотня прикарпатців поскаржилися Уповноваженому на порушення своїх прав

Сьогодні в Івано-Франківській ОДА презентували доповідь уповноваженого ВРУ з прав людини за 2018 та перше півріччя 2019 року.
За щорічною та спеціальною доповідями Уповноваженого з прав людини Верховна рада приймає постанову. Цього року окрім щорічної доповіді Омбудсменом представлено спеціальну доповідь про стан прав дітей у закладах інституційного догляду, альтернативну доповідь щодо виконання Україною Конвенції ООН про права дитини, спеціальну доповідь про стан дотримання прав людини у закладах охорони здоров'я, які надають паліативну допомогу та спеціальну доповідь про стан дотримання права на медичну допомогу в'язнів в установах пенітенціарної системи у минулому році.
Протягом 2018 року до секретаріату надійшли 25 тисяч звернень, що свідчить про низький рівень обізнаності громадян про свої права та шляхи поновлення порушених прав.
Людмила Непийвода регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області зазначила з текстом усіх цих доповідей можна ознайомитись на сайті або сторінці Уповноваженого з прав людини в соцмережі.
"Упродовж року здійснювався моніторинг дотримання права на доступ до публічної інформації, а також права людини на невтручання в особисте життя у зв'язку з обробкою персональних даних. В межах реалізації превентивного механізму за участі громадських моніторів здійснено 375 візитів щодо дотримання прав людини утримання місцях несвободи", - додала Людмила Непийвода.
За словами Світлани Дем'янчук, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області, за перше півріччя цього року на Прикарпатті здійснили 24 моніторингові візити, які відбувалися без попередження. За результатами візитів публікуються звіт Про порушення, а також рекомендації щодо їх усунення.
Зокрема 15 таких візитів провели в місцях несвободи, при розгляді звернень відбулось 14 виїзних перевірок, відкрито 11 проваджень у справі порушення прав та свобод людини та складено три протоколи про адміністративні порушення за ст. 212 ч.3 КУпАП (ненадання публічної інформації). Також здійснювався моніторинг дотримання процесуальних прав чотирьох заявників під час розгляду у суді. За перше півріччя на розгляді у регіональному представництві надійшли 90 скарг прикарпатців до Уповноваженого з прав людини.
Зокрема цьогоріч відбувався моніторинг спецдільниць під час виборів. Також представник уповноваженого з прав людини здійснює моніторинг під час судових засідань. Крім цього громадська приймальня Уповноваженого з прав людини працює над підвищенням рівня правової обізнаності населення. В цьому напрямі уже проведено 18 правоосвітніх заходів.
"Найчастіше люди скаржаться на порушення земельних питань, із порушенням про доступ до публічної інформації та здійснення судочинства. В більшості люди незадоволені адвокатом, дуже тривалим проведенням слідчих дій, затяжних судових засідань. Також було декілька звернень щодо виконання рішень суду", - додала Людмила Непийвода.
Втім наголошують,  що Уповноважений не розглядає звернень, порядок розгляду яких встановлений кримінально-процесуальним, цивільно-процесуальним, трудовим законодавством та законодавством про захист економічної конкуренції.
Майже сотня прикарпатців поскаржилися Уповноваженому на порушення своїх прав Майже сотня прикарпатців поскаржилися Уповноваженому на порушення своїх прав Reviewed by Мар'яна on липня 01, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.