Вакцинація проти дифтерії: розповідає сімейний лікар


Щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти понад 2,5 млн. дитячих життів. Розповідає сімейний-лікар медичного центру "Горизонт" - Стецишин Інна Володимирівна.

Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через 1 - 1,5 років не гарантує захист від інфікування та ураження, але у правильно щеплених дітей захворювання буде протікати набагато легше. Єдиним виходом - є створення колективного імунітетуце якщо 90-95 % людей  мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не буде поширюватись територією країни, навіть, якщо буде завезено з іншого материка. Проте, в нашій країні від дифтерії імунітет послаблений давно, починаючи з 2010 року, коли рівень вакцинації впав до критичного рівня.
Метою вакцинації -  є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії, наявність якого, практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та веде до зниження захворюваності. У дитячому віці призначається комплексна вакцина, яка одразу захищає організм від декількох захворювань. 
Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), для ослаблених дітей, так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів.

Вакцинація АКДП (АаКДП) вакциною здійснюється у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація. Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП), наступну у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-М).
Щеплення дітей до 7 років з порушенням Календаря призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразове щеплення проти кашлюку до 6 років, 11 місяців, 29 днів. Надалі кожні десять років дорослий має оновлювати свій захист від дифтерії та правця.
Якщо доросла людина не була раніше вакцинована або в її мед-карті немає записів про відповідні щеплення, для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М, з інтервалом не менше 30 днів між першим і другим щепленнями та шість місяців між другим і третім щепленнями.

З метою імунопрофілактики захворювань на кашлюк, дифтерію та правець в Україні та  у світі використовується два типи активних компонентів: вакцина для профілактики дифтерії, правця та кашлюку, адсорбована, з цільноклітинним кашюковим компонентом, яка складається з анатоксинів правця і дифтерії та вбитих цільноклітинних бактерій кашлюку. Та забезпечує найкращий захист.

Інший тип вакцин це АКДП – комбінація таких самих анатоксинів правця і дифтерії та ацелюлярної кашлюкової вакцини (aP), яка не містить цілої бактерії, а складається з декількох антигенів кашлюку. Як правило, вона рідше викликає реакції, але має нижчу ефективність для забезпечення довготривалого захисту. Зазвичай вакцини, можуть викликати реакції, але вони помірні, наприклад, підвищення температури тіла; больові відчуття або набряки у місці ін'єкції; (найчастіше кінець першої або на початку другої доби), як проходять за декілька днів. Для дітей до року доведена висока ефективність захисту проведення щеплень як цільноклітинною вакциною, так і комбінованою.

Україна закуповує вакцини у найкращих виробників світу, що мають потужні виробництва: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея. Найпотужнішим виробником вакцин у світі сьогодні є Serum Institute of India Pvt, Ltd. (SIIPL). У цього виробника Україна закуповує вакцини проти дифтерії, правця і кашлюка, їхня якість перевірена в міжнародних лабораторіях ВООЗ, ці вакцини мають прекваліфікацію-гарантію якості найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров'я у світі. 
Чудовою альтернативою є наявність комбінованих вакцин у приватних медичних закладах, зокрема в " Приватній дитячій поліклініці №1"


·        Інфанрикс Гекса(Комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент), гепатиту В, поліомієліту та захворювань, збудником яких є Haemophilus influenzae типу b) .Бельгія
·        Інфанрикс ІПВ+Хіб (Комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент), поліомієліту та захворювань, збудником яких є Haemophilus influenzae типу b)
·        Інфанрикс ІПВ (Комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент) та поліомієліту)
·        Інфанрикс (Комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку ацелюлярна очищена інактивована рідка)
·        Бустрикс ІПВ (Комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент) та поліомієліту (інактивована) адсорбована, зі зменшеним вмістом антигенів)
·        Бустрикс (Комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент) адсорбована, зі зменшеним вмістом антигенів) .

Перелік протипоказань до проведення щеплень:

- Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо);
- Гостре захворювання, що супроводжується температурою тіла вище 38.5*;
- Стан та захворювання,після введення вакцин, імунітет може не сформуватись( в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих,ВІЛ-СНІД).

Шановні батьки, пам'ятайте, що поряд з Вашою дитиною можуть перебувати діти, щеплення яким, через серйозні розлади здоров'я, протипоказані.Захистивши свою дитину, Ви візьмете участь у підтримці колективного імунітету, що має суттєве значення у поширенні захворювання взагалі. Адже ''Щаслива дитина - це насамперед, здорова дитина" (Є.Комаровський).

Детальніше про дифтерію: https://if.misto.in.ua/2019/08/blog-post_997.html

Вакцинація проти дифтерії: розповідає сімейний лікар Вакцинація проти дифтерії: розповідає сімейний лікар Reviewed by Мар'яна on жовтня 25, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.