Осінні застуди: поради сімейного лікаря

Наступила осінь, а це означає, що сезон застуд можна вважати офіційно відкритим. Нежить, головний біль, кашель, неприємне поколювання у горлі переслідуватимуть нас щодня. Чому найчастіше люди хворіють на початку осені? Розповідає сімейний лікар медичного центру «Горизонт» Підлуська Леся Богданівна.

Зазвичай у вересні закінчується сезон відпочинку і розваг, тому багато людей змушені повертатися на робочі місця: діти у садочки та школи, студенти в університети, а працівники в офіси. Така адаптація викликає стресові ситуації,  також відсутнє повноцінне харчування. Бракує вітамінів та мінералів. Зменшується тривалість сну, що безпосередньо впливає на організм.  Також у колективі в нас найбільше шансів заразитися вірусною інфекцією. Оскільки надворі стає холодніше –  приміщення рідко провітрюють. Саме тому мікроклімат у закритих приміщеннях, де є велике скупчення людей,  є гарним осередком для розмноження різних вірусів.

Як уникнути осінньої застуди ?

Для того, щоб оминути цілий букет симптомів варто вжити низку заходів:

- Не забувайте про здорове збалансоване харчування: їжте часто, але малими порціями, це допоможе тримати організм в тонусі.

- Не відмовляйтесь від вітамінів, вони є у овочах та фруктах.

- Споживайте м'ясо та рибу – це надасть вам сили.

- Пийте більше рідини: віддавайте перевагу не тільки воді, але і чаю із шипшини, компоту з фруктів або сухофруктів, настою ромашки, липового цвіту.

- Провітрюйте приміщення і зволожуйте повітря.

- Частіше проводьте вологе прибирання – це сприяє покращенню імунітету і зменшує ризик вірусних захворювань.

- Подбайте про здоровий сон: важливо пам'ятати, що гарний сон це запорука здоров'я. Тому дорослим варто спати не менше ніж 7-8 годин, а малечі – 9-10 годин.

- Ну і також ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ - ВАКЦИНАЦІЯ .

Але важливо пам'ятати: щеплення можна робити тільки здоровим людям і після консультації у лікаря!



Що робити, коли вже проявляються перші ознаки застуди?

Основне – питний режим! Діти й дорослі повинні вживати достатню кількість рідини протягом дня, а також збалансовано харчуватися. Окрім цього, дотримуйтеся режиму мікроклімату в приміщенні –  вологість, провітрювання. Якщо вже виникають ознаки застуди їх потрібно полегшувати симптомними засобами, у жодному разі антибіотиками. Якщо не допомагає – ЗВЕРНІТЬСЯ ДО СВОГО ЛІКАРЯ!!!

Осінні застуди: поради сімейного лікаря Осінні застуди: поради сімейного лікаря Reviewed by Мар'яна on жовтня 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.