Переваги та недоліки: у Калуші перевірили міськрайонний суд

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області здійснили моніторинговий візит до Калуського міськрайонного суду, де перевірили стан реалізації конституційних прав обвинувачених (підсудних), засуджених та забезпечення права на доступ до правосуддя.
Під час візиту встановлено, що Калуський міськрайонний суд розміщений у пристосованій двоповерховій будівлі колишнього дошкільного навчального закладу.
У приміщенні є 12 залів судових засідань, шість з них - для розгляду кримінальних проваджень.
У них встановлені загородження із спеціального захисного скла для розміщення обвинувачених (підсудних). Наявне технічне обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконференцій. Правосуддя здійснюють п’ять із шести суддів, встановлених за штатом.
З метою прискорення прийому документів від громадян та юридичних осіб, а також видачі копій судових рішень у справах, у канцелярії Калуського міськрайонного суду працює «Єдине вікно».
Приміщення для тримання підсудних (засуджених) та перебування конвойних розміщені на першому поверсі суду з окремим входом, де облаштовано дві камери для підсудних (засуджених), створені умови для забезпечення санітарно-гігієнічних потреб підсудних (засуджених).
Разом з тим, в суді відсутні кімната для конфіденційного спілкування підсудного з адвокатом та кімната для свідків. Для ознайомлення з матеріалами судових справ учасників процесу відсутнє спеціально відведене для цього місце.
Також будівля Калуського міськрайонного суду є недоступною для маломобільних груп населення (відсутні пандус, кнопка виклику та безперешкодний доступ до залів судових засідань та інших приміщень суду). Втім, трьох судових розпорядників визначено відповідальними за доступ до приміщень суду та зали судового засідання осіб з інвалідністю під час реалізації ними своїх прав.
Виявлені під час моніторингу порушення та рекомендації щодо їх усунення обговорено з головою Калуського міськрайонного суду.
За результатами візиту до територіального управління Державної судової адміністрації в Івано-Франківській області будуть надіслані відповідні листи реагування.
Переваги та недоліки: у Калуші перевірили міськрайонний суд Переваги та недоліки: у Калуші перевірили міськрайонний суд Reviewed by Мар'яна on вересня 10, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.