Амбліопія у дітей: причини виникнення та діагностика

Одна з поширених причин зниження зору у дітей та підлітків - це аномалії в розвитку оптичної системи очей, які при відсутності корекції тягнуть за собою більш складні захворювання, наприклад, амбліопію. Розповідає лікар-офтальмолог медичного центру "Візус Кідс" - Грижак Наталія Петрівна.

Якщо батьки мають хороший зір, то це значно знижує ймовірність появи вроджених очних захворювань у дитини, але, на жаль, не є гарантією їх відсутності. Успадкувати недугу можна й від далеких родичів. Причому не завжди тривожні симптоми проявляються відразу. В багатьох випадках успадковується лише схильність до того чи іншого збою в роботі зорової системи. І як тільки організм потрапляє в несприятливі умови, наприклад, дитина зазнає сильного стресу, переносить інфекційне захворювання або перевтомлюється при виконанні шкільних домашніх завдань з’являються проблеми із зором.


Синдром ледачого ока - це функціональне зниження гостроти зору без анатомічної на те причини, коли один /обидва ока практично перестають брати участь в зоровому процесі. Амбліопією страждають близько 4.5-6% дітей, при своєчасному виявленні в ранньому віці, функцію ока або очей можна відновити повністю.

ЩО ТАКЕ АМБЛІОПІЯ У ДІТЕЙ?

Зображення з кожного ока передаються в зоровий відділ кори головного мозку, де з'єднуються в єдину картину. Єдине зображення, яке створюється кожним оком, називається бінокулярний зір. Знижена гострота зору на одне око, велика різниця в діоптріях між ними при далекозорості або короткозорості чи астигматизмі порушують процес формування бінокулярного зору. Відбувається це через велику різницю переданих зображень кожним оком, при цьому зоровий відділ кори головного мозку вимикає «погані» зображення. Як підсумок, око, що бачить гірше, починає лінуватися, що призводить до часткової або повної втрати зору. Формування бінокулярного зору триває до 10-12 років. Для результативного лікування амбліопії, корекцію необхідно почати до 9 років, поки є час на відновлення здорової передачі зображень .


ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ АМБЛІОПІЇ У ДІТЕЙ :

Дисбінокулярна. Амбліопія може виникати внаслідок косоокості, але також може й стати її причиною. При асиметричному розташуванні очей, мозок сприймає зображення тільки від здорового, блокуючи перекручену картинку від другого ока, що призводить до синдрому ледачого ока.

Анізометропія. Захворювання розвивається при великому дисбалансі гостроти зору між очима. В цьому випадку амбліопічним оком стає те, яке бачить гірше.

Обскураційна. Виникає внаслідок зорової перепони. Під перешкодою мається на увазі блокування переданого зображення. Причиною порушення сприйняття об'єктів зору може стати вроджена катаракта, птоз (опущення повіки), травми очей, зміни з боку очного дна, помутніння рогівки.

Рефракційна. При тривалій відсутності корекції зору при далекозорості та міопії високого ступеня. А

Психосоматична причина амбліопії. Найчастіше до неї схильні дівчатка віком від 11-14 років. Виявляється несподівано в момент психоемоційного перенапруження.

Діти зі слабким ступенем захворювання рідко скаржаться на якісь симптоми, тому припустити амбліопію самостійно без видимих ​​дефектів очей неможливо. У дітей з анізометропією самостійно запідозрити розвиток хвороби так само складно, оскільки мозок підлаштовується під дефект зору, а самі малюки звикають бачити одним оком. Дітей старшого віку можуть турбувати такі симптоми: розмитість зображення, двоїння в очах, погана координація, порушення сприйняття глибини, кольору об'єктів, зниження гостроти зору. Амбліопія в шкільному та підлітковому віці часто виникає через невиявлені своєчасно проблеми із зором. Амбліопію неможливо перерости, а після 12 років її лікування значно ускладнюється.

Тільки раннє, індивідуально підібране і наполегливе лікування амбліопії дає позитивні результати. Успішність офтальмологічної корекції амбліопії безпосередньо пов'язана з усуненням її причини.

Так, при обскураційній амбліопії необхідно видалення катаракти, хірургічне виправлення птозу . При істеричній амбліопії призначаються седативні засоби, проводиться психотерапія. У разі дисбінокулярної амбліопії проводиться хірургічна корекція косоокості. Лікування рефракційної або анізометропічної амбліопії проводиться консервативними методами. На першому етапі призначається оптимальна корекція зору: проводиться підбір окулярів або контактних лінз. Для лікування амбліопії використовується активна і пасивна плеоптика. Пасивна плеоптика полягає в заклеювання (оклюзії) ведучого ока; активна плеоптика поєднує в собі оклюзію ведучого ока з проведенням стимуляції сітківки амбліопічного ока за допомогою світлових, електричних імпульсів, спеціальних комп'ютерних програм. Плеоптичні курси при амбліопії повторюють 3—4 рази на рік. Існує технологія лікування заснована на ефекті нейропластичності. Комп'ютерна програма демонструє пацієнтові спеціально створені стимули на основі плями Габора. В результаті проходження курсу лікування можливе покращення гостроти зору в середньому на 2.5 рядки. Курс лікування займає близько 3-х місяців і доступний для пацієнтів старше 9 років. Ця технологія дозволяє лікувати амбліопію у дорослих.





Амбліопія у дітей: причини виникнення та діагностика Амбліопія у дітей: причини виникнення та діагностика Reviewed by Мар'яна on жовтня 30, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.