Йододефіцит — розлад здоров'я, пов'язаний із дефіцитом йоду. ВООЗ розглядає його як найбільш поширене у всьому світі захворювання неінфекційного характеру. Розповідає лікар-терапевт медичного центру "Горизонт" - Мельник Лідія Богданівна.
Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. В Україні до таких регіонів відносять Карпати та Полісся. Однак тепер ця проблема значно поширилась і на степову зону.Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у людей на забруднених територіях збільшилися розміри щитоподібної залози, розвинулися різні ступені ендемічного зобу. Уже доведено виникнення раку щитоподібної залози у дітей унаслідок дії факторів Чорнобильської аварії. Провідним чинником виникнення зобу у цих регіонах є дефіцит йоду у воді та харчових продуктах.
За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу):
- для дітей до 6 років — 90;
- дітей від 6–12 років — 120;
- підлітків від 12 років і дорослих — 150;
- вагітних і жінок у період лактації — 200.
Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функції нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи. Надлишок йоду в організмі може призвести до отруєння з тяжкими, іноді незворотними змінами. Але все таки, це менш поширене явище, ніж дефіцит йоду.
ОЗНАКИ НЕСТАЧІ ЙОДУ:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальний гіпотиреоз;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
ПРОФІЛАКТИКА ДЕФІЦИТУ ЙОДУ:
- Йодована сіль. Зберігати її найкраще у темному місці, у щільно закритій ємності не довше, ніж 6 місяців. Йодовану сіль у їжу додаємо тільки тоді, коли страва уже готова!
- Правильне і збалансоване харчування.
- Продукти із високим вмістом йоду:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- біла риба (минтай, хек, тріску та ін.);
- морська капуста (ламінарія);
- овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичина;
- волоські горіхи.
Вживайте щодня корисну їжу та урізноманітнюйте свій раціон.
Йододефіцит: причини та ознаки
Reviewed by Мар'яна
on
листопада 24, 2019
Rating:

Немає коментарів: