Йододефіцит: причини та ознаки

Йододефіцит — розлад здоров'я, пов'язаний із дефіцитом йоду. ВООЗ розглядає його як найбільш поширене у всьому світі захворювання неінфекційного характеру. Розповідає лікар-терапевт медичного центру "Горизонт" - Мельник Лідія Богданівна.

Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. В Україні до таких регіонів відносять Карпати та Полісся. Однак тепер ця проблема значно поширилась і на степову зону.

Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у людей на забруднених територіях збільшилися розміри щитоподібної залози, розвинулися різні ступені ендемічного зобу. Уже доведено виникнення раку щитоподібної залози у дітей унаслідок дії факторів Чорнобильської аварії. Провідним чинником виникнення зобу у цих регіонах є дефіцит йоду у воді та харчових продуктах.

За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу):


  • для дітей до 6 років — 90;
  • дітей від 6–12 років — 120;
  • підлітків від 12 років і дорослих — 150;
  • вагітних і жінок у період лактації — 200.


Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функції нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи. Надлишок йоду в організмі може призвести до отруєння з тяжкими, іноді незворотними змінами. Але все таки, це менш поширене явище, ніж дефіцит йоду.

ОЗНАКИ НЕСТАЧІ ЙОДУ:


  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитовидної залози (зоб);
  • затримка росту у дітей;
  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
  • неонатальний гіпотиреоз;
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.


ПРОФІЛАКТИКА ДЕФІЦИТУ ЙОДУ:

  1. Йодована сіль. Зберігати її найкраще у темному місці, у щільно закритій ємності не довше, ніж 6 місяців. Йодовану сіль у їжу додаємо тільки тоді, коли страва уже готова!
  2. Правильне і збалансоване харчування.
  3. Продукти із високим вмістом йоду:
  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • біла риба (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морська капуста (ламінарія);
  • овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичина;
  • волоські горіхи.
4. Якщо є проблеми із щитоподібною залозою рекомендовано регулярно здавати аналізи на           гормони щитоподібної залози та консультуватись з ендокринологом.

Вживайте щодня корисну їжу та урізноманітнюйте свій раціон.
Йододефіцит: причини та ознаки Йододефіцит: причини та ознаки Reviewed by Мар'яна on листопада 24, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.