Особливості дитячого масажу

Масаж – це вплив на тіло і психологічний стан людини через шкіру, завдяки чому можна посилити чи послабити будь-які процеси в організмі, а також покращити роботу внутрішніх органів, зміцнити суглоби, посприяти кращій циркуляції крові та лімфи, зробити шкіру еластичною. Але як щодо дитячого масажу? Які його особливості? Розповідає лікар-масажист "Приватної дитячої поліклініки №1"– Заєць Івана Івановича.


Коли слід робити масаж малюкові?

Розминати та погладжувати дитину можна від самого народження. Але якщо ж це професійний лікувальний масаж, то його можна робити оптимально у 2-3 місяці від народження.





Яка різниця між професійним та “любительським” масажем?

До так званого любительського ми віднесемо масаж матері. Зазвичай, це погладжування, що сприяє покращенню кровообігу. Окрім того, масаж матері є дуже важливим для дитини у перші місяці її життя, оскільки це є тактильний контакт мами і дитини.
Зовсім інше являє собою лікувальний масаж. Він, у поєднанні з лікувальною фізкультурою, незамінний для лікування проблем центральної нервової системи. Лікувальний масаж також застосовується і для допомоги дітям, які страждають пупковою грижею, вродженою м’язовою кривошиєю, плоскостопістю, вродженим вивихом стегна, клишоногістю і т.д.
Лікувальний масаж проводиться не більше 10-15 сеансів, тому що йде сильний вплив на м’язи і весь організм в цілому.

Чи можуть матері робити лікувальний масаж самостійно?
Людина, яка робить дитячий лікувальний масаж, повинна мати знання і навички його виконання, чітке уявлення про анатомію та особливості будови дитячого організму. Для проведення лікувального масажу діткам до року, матусям краще запросити професійного масажиста, який має досвід роботи з дітьми раннього віку.

Які є протипоказання до масажу?

Масаж не бажано робити увечері, бо він збуджує нервову систему і дитині буде важко заснути. Також протипоказання – це висока температура, дерматити, перезбудження нервової системи дитини, коли вона постійно плаче.

У яких випадках потрібний масаж?

Зазвичай це кривошия, дисплазія. Дуже корисним лікувальний масаж для немовлят з вродженою клишоногістю.

А як виявити, що у дитини вроджена клишоногість?

Таке захворювання проявляється, коли малюк починає ходити. Помітивши, що дитина ставить ніжку на зовнішній край стопи, при цьому вивертає внутрішню поверхню, слід звернутися до лікаря. На ранніх стадіях розвитку такого захворювання, коли зв'язки ще не загрубілі, є вірогідність за допомогою масажу відновити правильну будову стопи. Вроджена клишоногість негативно впливає не тільки на зовнішній вигляд і ходу, псується постава, не правильно розвиваються м'язи. Запускати таке захворювання не можна, чим раніше його почати лікувати за допомогою масажу та лікувальної гімнастики, тим краще.

Які види масажу Ви робите?

Я роблю масаж як для дітей, так і для дорослих.
Для дітей – загальний масаж, масаж спини, рік, ніг, грудної клітки; оздоровчий масаж для немовлят, масаж при порушеннях постави, сколіозі, кіфозі; масаж при порушеннях зору.
Для дорослих – класичний масаж, спортивний, медовий та баночний.
Двері Першої приватної дитячої поліклініки завжди відкриті для Вас
.
Особливості дитячого масажу Особливості дитячого масажу Reviewed by Мар'яна on листопада 05, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.