Найбільш поширені захворювання органа слуху у дітей: лікар-отоларинголог

Тубоотит, Євстахіїт, Сальпінгоотит. Це запалення Євстахієвої труби, яка є проходом, що з'єднує органи слуху та дихання, тобто середнє вухо (барабанна порожнина) і тильна сторона носоглотки. Розповідає лікар-отоларинголог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Чугайда Іван Іванович.

У більшості випадків причиною тубо отиту є інфекції, які потрапляють в слухову трубку з носоглотки і верхніх дихальних шляхів. У патофізіології запалення залучені респіраторно-синцитіальний вірус, вірус грипу та аденовірус, риновірусна інфекція у дітей , а також бактерії Staphylococcus spp., Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. Іноді захворювання провокується грибковою інфекцією, Chlamydia trachomatis, Mycobacterium tuberculosis або Treponema pallidum.

Слухова (евстахієва) труба відкривається, коли людина жує, позіхає, а також під час підйому і спуску, подорожі на літаку або під час занурення під воду; решту часу вона закрита. Кожна людина має дві слухові трубки; у дітей довжина близько 20 мм. Оскільки в ранньому дитинстві барабанно-глоткова трубка ширше і проходить від передньої стінки середнього вуха до бічної стінки носоглотки при меншому куті, запалення середнього вуха і тубоотит у дитини зустрічаються частіше, ніж у дорослих. Алергічні стани з набряком слизової оболонки також часто провокують їх запалення, а потім діагностують алергічний туботит.

Найбільш ймовірні причини запального процесу в слухових трубах є:

  • Хронічні форми риніту, хронічного синуситу або тонзиліту;
  • Гіпертрофія глоткових мигдалин - аденоїдів у дітей і підлітків;
  • Збільшення трубчастих мигдаликів (розташованих поблизу глоткових отворів евстахієвих труб);
  • Порушення структури (дефектів) перегородки носа;
  • Наявність в носоглотці новоутворень різної природи (наприклад, поліпи);
  • Травмування внутрішніх структур вуха, зокрема, внаслідок різкого падіння тиску.


Патогенез тубоотиту пов'язаний з тим, що інфекція викликає запальну реакцію, одним з проявів якої є набряк слизової оболонки, внаслідок чого просвіт слухової труби звужується і проходження повітря заблоковано. Крім того, набухання тканин призводить до стиснення нервових закінчень, що викликає біль (відчуття болю при натисканні ти ковтанні в ділянці кута щелепи).

Далі відбувається уповільнення місцевого кровотоку і порушення кровопостачання слизової оболонки слухової труби, а потім часткова або повна фізіологічна дисфункція.
Для цього захворювання характерні перші ознаки - відчуття, що закладено вухо, і пов'язане з цим незначне зниження рівня сприйняття звуків.
Майже всі пацієнти чують шум у вухах, багато хто скаржиться на легке запаморочення або відчуття тяжкості в голові.

Крім того, проявляються симптоми туботиту:

  • · тимпанофонія (дає на вухо звук власного голосу);
  • · відчуття булькання рідини всередині вуха;
  • · закладеність носа;

Деяким пацієнтам незручно чути їхній голос "зсередини", і це дуже заважає їм, змушуючи їх говорити дуже тихо.
Коли тубоотит не проходить протягом тривалого часу, запальний процес триває, і якщо немає відтоку з слухової труби, слизу, що утворюється клітинами, бактеріальна або вірусна інфекція яка міститься в ній, уражає слизову оболонку тимпану з подальшим розвитком катарального, а потім серозного і навіть гострого гнійного отиту.
Діагностику туботиту здійснює ЛОР-лікар, який, в першу чергу, з'ясує анамнез пацієнта і вислухає його скарги.
Діагноз тубоотиту встановлюється на підставі отоскопії (огляд барабанної перетинки за допомогою вушної лійки, отоскопа, ендоскопа) і визначення проникності слухової труби шляхом її продувки. Також лікар оглядає порожнину носа глотки і піднебінних мигдалин.
Аналізи - мазок із горла або носової порожнини - допомагають з'ясувати природу інфекції і, у разі виявлення бактеріальної флори, призначати антибіотикотерапію.
Проводяться інструментальна діагностика: вимірювання імпедансу слуху (оцінка стану слухового апарату середнього вуха, та прохідності слухової труби), камертональні обстеження.
Луванання має бути спрямоване на усунення чинників, що спровокували тубоотит, а саме зняти запальний процес носоглотки, набряк носа та носоглотки, антибіотикотерапія, відновлення нормальної мікрофлори ротоглотки, покращення мікроциркуляції крові слухової труби, також фізіотерапевтичне лікування яке здійснюється за допомогою популярних методів електротерапії.
  • -Електрофорез проводиться через зовнішній слуховий прохід (з препаратами кальцію і цинку).
  • -Сеанси короткохвильової діатермії та УВЧ призначені для тубоотиту на ділянці придаткових пазух;
  • - Полегшує стан ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання
  • -Застосовування масажу - пневмомасаж барабанної перетинки, що допомагає зберегти її еластичність.

Найбільш поширені захворювання органа слуху у дітей: лікар-отоларинголог Найбільш поширені захворювання органа слуху у дітей: лікар-отоларинголог Reviewed by Мар'яна on листопада 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.