Короткозорість (Міопія очей): лікар-офтальмолог


У перекладі з грецької міопія (myops) означає "щурити очі". Таку назву хвороба отримала недарма. Справа в тому, що людина з поганим зором постійно мружиться, що добре помітно навколишнім. Пояснює лікар-офтальмолог медичного центру "Візус Кідс" - Грижак Наталія Петрівна.







Короткозорість — це епідемія ХХІ століття. Сьогодні нею страждає 41% американців, 50% європейців і 90% азіатів. Висока поширеність міопії в Азії обумовлена ​​підвищеними зоровими навантаженнями. Адже там школярі витрачають на домашні завдання близько 14 годин в тиждень, тоді як в Америці — всього 5.

У нормі заломлююча сила ока відповідає довжині його передньо-задньої осі (ПЗВ). А це означає, що світлові промені після заломлення оптичними середовищами (кришталик, рогівка) потрапляють прямо на сітківку. При міопії заломлююча сила ока не відповідає довжині очного яблука. В результаті промені переломлюються набагато сильніше, ніж це необхідно. Зображення фокусується перед сітківкою, через що віддалені предмети здаються людині розмитими. У наш час найчастіше зустрічається набута короткозорість. Вона розвивається протягом життя під дією провокаційних чинників. Вроджена міопія, з якою людина народжується, сьогодні зустрічається вкрай рідко. Вона виникає через неправильний розвиток очного яблука у внутрішньоутробному періоді.

Причини розвитку набутої міопії очей:

Розтягнення заднього сегмента ока відбувається через хронічне перенапруження очних м'язів при роботі на близьких відстанях. Відзначу, що очне яблуко швидше за все деформується в осіб з обтяженою спадковістю і вродженою дисплазією сполучної тканини. Не так давно австралійський вчений Ян Морган висунув дофамінову теорію розвитку короткозорості. Відповідно до неї, хвороба виникає через недостатнє вивільнення дофаміну з сітківки ока. У нормі гормон синтезується в її нейронах і виходить звідти під дією ультрафіолетових променів. Проникаючи в склеру, дофамін перешкоджає патологічного розтягування заднього сегмента ока. Цікаво, що цей гормон може вивільнятися з нейронів лише при яскравому денному світлі (10 тисяч люксів). А щоб його виділилося достатньо, на сонці потрібно проводити як мінімум 3 години на день. На думку професора Яна Моргана, щоденні ігри й прогулянки на свіжому повітрі знижують ризик розвитку короткозорості у дітей. Цілий ряд аналітичних досліджень підтверджує це, наприклад, введення 80-хвилинних прогулянок в деяких тайванських школах знизило захворюваність на міопію серед школярів на 10%. Короткозорість, що виникла в дитячому віці, частіше за все прогресує лише до 18-20 років. До цього віку задній сегмент ока припиняє рости, а гострота зору перестає знижуватися.

Фактори, що сприяють розвитку короткозорості:

  • Недотримання гігієнічних норм при роботі на близькій відстані;
  • Порушення гормонального балансу в підлітковому віці;
  • Зниження імунітету;
  • Гіповітаміноз;
  • Дисплазія сполучної тканини, яка формує склеру і відповідає за підтримання форми очного яблука;
  • Генетична схильність.

Симптоми:

Коли людина мружиться, у неї напружуються очні м'язи. А це веде до їх спазму і подальшого прогресування міопії. Її ознаки: біль в ділянці очей, лоба, перенісся,часті сльозотечі, почервоніння очей, двоїння, розпливчастість зображення, періодична поява пелени перед очима.

Залежно від характеру зору виділяють три ступені короткозорості. Подібне розділення необхідне для того, щоб схарактеризувати тяжкість захворювання. Адже чим вище ступінь міопії — тим нижче гострота зору, довше очне яблуко і вище ризик розвитку ускладнень.

Слабкий (до -3.0 діоптрій). Довжина передньо-задньої осі ока збільшена на 1-1,5 мм. Стан сітківки ока без патології, з повною корекцією гострота зору може підійматися до 100-150%.

Середній (від -3,25 до -6.0 діоптрій). ПЗВ ока збільшена на 1-3 мм. Людина чітко бачить на відстані 20-30 см, далі — все розпливається. При міопії середнього ступеня разом із заднім сегментом очі починає розтягуватися і сітківка. З корекцією людина може бачити 100-120%.

Високий (понад -6,25 діоптрій).
Передньо-задня вісь збільшена більш ніж на 3 мм. Без окулярів людина не бачить практично нічого. Сітківка ока розтягнута, а її функціональна активність знижена. Навіть з корекцією гострота зору не завжди підіймається до 100%. Короткозорість високого ступеня може ускладнюватися дегенераціями, розривами та відшаруванням сітківки.

Окрім цього виділяють злоякісну міопію. Для даної хвороби характерно зниження гостроти зору до -20.0 — -30.0 діоптрій. При цьому ПЗВ ока може збільшуватися на 5-7 мм і більше. Злоякісна короткозорість супроводжується значним витонченням сітківки. У тій з'являються дегенеративні зміни, які не дозволяють добре бачити навіть в повній корекції.

Види міопії в залежності від динаміки розвитку:


Стаціонарна (непрогресивна).Розвивається повільно. Зір довго залишається незмінним або знижується зі швидкістю менше 1 діоптрії в рік.

Прогресивна. Гострота зору знижується швидко, зі швидкістю понад 1 діоптрію в рік. Через це пацієнт змушений часто змінювати корекцію. Прогресивна міопія небезпечна своїми ускладненнями, які розвиваються у 73% хворих. Найбільш часті з них: міопічна дегенерація сітківки і первинна відкрито кутова глаукома (ПВКГ). Ці захворювання часто призводять до безповоротного погіршення зору.

Як вилікувати короткозорість???

Якщо ви все ще читаєте цю статтю, то швидше за все ставили питання: а чи можна вилікувати міопію? На жаль, на сьогоднішній день це неможливо. А всі наявні методики допомагають лише призупинити розвиток хвороби або тимчасово прибрати її симптоми. Призупинити прогресування короткозорості можна за допомогою декількох методів.

Оптична корекція

Міопію коригують мінусовими (розсіюючими) лінзами. В якості засобів корекції можуть використовувати окуляри або контактні лінзи (м'які чи жорсткі). І те й інше виправляє дефекти зору і дозволяє добре бачити. Однак, оптична корекція не лікує міопію. Очне яблуко у людини залишаються розтягнутим. А гострота зору в окулярах підвищується завдяки зміщенню оптичного фокуса на сітківці. Вправи для зору знімають спазм і тренують очні м'язи, що дозволяє сповільнити розвиток міопії. Однак ніякі вправи не в силах відновити розтягнуте очне яблуко. Регулярні заняття допомагають їм натренувати циліарні м'язи .Завдяки цьому очі починають краще фокусуватися на різні відстані, а людина бачить чіткіше і ясніше. Апаратне лікування проводиться за допомогою спеціальних апаратів,що допомагає поліпшити кровообіг в тканинах ока.

Рефракційні операції в дорослому віці:

Існує кілька видів хірургічних втручань, за допомогою яких можна змістити головний головний фокус в "правильне" місце. А саме — на сітківку. Це можна зробити двома способами:

- змінивши товщину рогівки за допомогою лазера;

- замінивши кришталик на інтраокулярну лінзу (ІОЛ).

Лікувати міопію треба комплексно. Щоб домогтися гарних результатів, потрібно поєднувати оптичну корекцію із зоровою гімнастикою і корекцією способу життя. Тільки так можна покращити якість життя і зберегти зір на наявному рівні.

Профілактика міопії :

Щоб уникнути розвитку короткозорості, в першу чергу потрібно правильно харчуватися і побільше гуляти на свіжому повітрі. При роботі за комп'ютером потрібно кожну годину робити 5-10-хвилинні перерви. Під час відпочинку не буде зайвим виходити на вулицю або виконувати нескладні вправи для очей. Дослідження, опубліковані корейськими вченими у 2016 році, показали, що нестача вітаміну D сприяє розвитку міопії. А цей вітамін синтезується в шкірі під впливом ультрафіолетових хвиль! Це ще раз підтверджує той факт, що прогулянки на природі допомагають уникнути короткозорості.



Короткозорість (Міопія очей): лікар-офтальмолог Короткозорість (Міопія очей): лікар-офтальмолог Reviewed by Мар'яна on грудня 02, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.