Криза трьох років правда чи міф: та як її пережити?

Вікові кризи - це одна зі стадій розвитку та дорослішання дитини. Однією з таких є криза трьох років, про причини та шляхи подолання кризи, розповіла психолог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Семанів Світлана Зіновіївна.










Криза трьох років правда чи міф, та як її пережити?

Так, є така справа, як криза трьох років. Правда, не обов’язково це має бути саме в три роки, може бути й раніше. Коли дитина починає усвідомлювати, що вона окрема людина, а не одне ціле з мамою. Дитина дорослішає, в неї з’являються перші навички самообслуговування і в її уяві вона вже стає також доросла. Тут і починаються перші капризи та вимоги. І як з ними справлятися ми зараз розглянемо.

Кризи існують в різних вікових періодах життя людини. Що таке вікова криза - це коли попередній стиль життя вже не є ефективним, коли людина змінюється. Ми всі ростемо і розвиваємося щодня, але переломні моменти відбуваються тоді, коли ми назбирали певні навички, досвід і розуміємо, що так як вчора вже не буде. Ось тоді приходить криза, бо нам треба по новому пристосовуватися до навколишнього середовища, до соціуму, до рідних, а їм у свою чергу треба по новому сприймати нас.


В чому особливість трьохрічної кризи?

Її особливість в тому, що чим менша дитина, тим складніше побудувати якісь домовленості. Бо у діток процеси збудження переважають над процесами гальмування. І коли дитина завелася, то все, зупинити її та повернути до раціональності буде дуже важко. Чим сильніша емоційна реакція дитини, тим складніше дитину заспокоїти. Чим менша дитина - тим сильніша емоційна реакція. От в цьому і є особливість.


Які причини кризи?


Конкретно у випадку кризи трьох років, причини можуть бути дуже різні. Не ті черевики взули, не так розбудили зранку, не того кольору сік налили... Маленькій дитині не треба вагомої причини, щоб почати плакати. Через те, що  вони, ще не вміють добре формувати та заявляти свої бажання, щодня мають безліч причин для незадоволення. Дітки не можуть розказати батькам, що саме вони хочуть, а батьки не завжди можуть вгадати. Це і є основними причинами, коли попередні сценарії взаємодії не працюють. Треба напрацьовувати нові.


Як зрозуміти, що в дитини почалась криза? І як правильно її подолати?


Повірте, ви це не пропустите. Є звісно різні діти, які мають різні характери й темпераменти, але, коли приходить зміна інтересів, кожен себе проявляє. Хтось сильніше, хтось слабше. Батьки це добре розуміють відносно своєї дитини, бо поведінка дитини міняється.

Подолати її не важко, коли дорослі перебувають в стабільному стані, а не самі стають трирічною дитиною. Єдиного рецепта немає, треба діяти відносно ситуації, але завжди пам’ятати, що ситуацію не можна ставити вище стосунків з дитиною. Стосунки не мають постраждати. В будь-яких конфліктах з дітьми важливо діяти з позиції любові, а не з позиції зламати та покарати. Тоді жодна криза не стане для батьків катастрофою.
Криза трьох років правда чи міф: та як її пережити? Криза трьох років правда чи міф: та як її пережити? Reviewed by Мар'яна on грудня 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.