Як здійснюється лікування хворого ревматичною лихоманкою: розповідає лікар-кардіоревматолог

Лікування хворого гострою ревматичною лихоманкою здійснюється поетапно На етапі стаціонарного лікування призначається ліжковий режим. Тривалість ліжкового режиму залежить від активності патологічного процесу і ступеня поразки серця.Це від 3-4 тижнів до 6-ти і більше. Розповідає лікар-кардіоревматолог Гедзик Галина Петрівна.


Дієта хворим на ГРЛ призначається з підвищеним вмістом білку, вітамінів, але зі зменшенням кількості солі та вуглеводів. У випадку призначення гормональної терапії в їжу включаються продукти, що містять велику кількість калію (печена картопля, капуста, фрукти, вівсяна та гречана каші, курага, родзинки, банани, тощо). Прийом їжі повинен бути частим, малими порціями, обов'язково з контролем випитої та виділеної рідини.

Медикаментозна терапія - включає антибіотики до 14 днів. При високій активності процесу (3 ступінь), важкому ураженні серця (кардіомелагія, ураження клапанів, прогресуюча серцева недостатність) використовуються спільно глюкокортикоїди та нестероїдні протизапальні препарати.

Другий етап лікування передбачає досягнення повної ремісії та відновлення функціональної спроможності серцево-судинної системи та уражених органів. Дитина може бути направлена до кардіоревматологічного санаторію для продовження лікування та адаптації хворого до умов подальшого життя протягом 30-45 діб, або цей період проходить під ретельним спостереженням лікаря-кардіоревматолога дитячої поліклініки.

Третій етап охоплює спостереження в поліклініці, де проводиться диспансерне спостереження та здійснюється профілактичне лікування. Мета третього етапу - профілактика прогресування та рецидивів захворювання.

Профілактика при гострій ревматичній лихоманці:

Прогноз при гострій ревматичній лихоманці та при хронічній хворобі серця серйозний і визначається ступенем поразки серця. Велике значення для прогнозу має вчасно призначена терапія та наступна профілактика. Адекватна терапія, призначена в перші 3 дні з часу виникнення атаки, практично виключає значні серцеві поразки.

Вторинна профілактика гострої ревматичної лихоманки має за мету попередити рецидиви виникнення стрептококового запалення та прогресування ураження серця у дітей. Вторинна профілактика проводиться дітям, які перенесли гостру ревматичну лихоманку без ураження серця до 18 років, з ураженням серця - 25 років, при набутій ваді серця - довічно.

Диспансерне спостереження - після закінчення стаціонарного та санаторного лікування, хворий ревматизмом находиться під спостереженням лікаря-кардіоревматолога дитячого в поліклініці.
В період захворювання на ангіну, загострення хронічного тонзиліту, фарингіту, синуситу,  повторних респераторних захворювань усім хворим на ревматизм, незважаючи на проведену профілактику, призначається 10-денне лікування антибіотиками та нестероїдними-протизапальними препаратами - поточна профілактика ревматизму.

В плані профілактичних заходів важливим є санація вогнищ хронічної інфекції, причому радикальні методи санації. Крім того, для профілактики використовують санаторні, кліматичні фактори, заняття фізкультурою ( при відсутності протипоказань), раціональне харчування. Санаторно-курортне оздоровлення дітям із ревматичною лихоманкою показане на базі місцевих санаторіїв - кардіоревматологічного профілю, при виключенні ознак гострого запального ревматичного процесу.

Заняття спортом при  ревматичному процесі - протипоказане. Питання про заняття фізкультурою вирішується окремо, в кожному випадку з урахуванням об'єму ураження серця та інших органів. При відсутності ознак загострення, через рік дитина може відвідувати підготовчу групу по фізкультурі, через два роки - основну групу, включаючи участь у змаганнях та кросах.

За перший рік після ревматичної атаки в умовах диспансерного спостереження дитина обстежується щомісяця, на другий рік - 1 раз на 3 місяці, потім при відсутності загострень - 1 раз на півроку.

Як здійснюється лікування хворого ревматичною лихоманкою: розповідає лікар-кардіоревматолог Як здійснюється лікування хворого ревматичною лихоманкою: розповідає лікар-кардіоревматолог Reviewed by Мар'яна on жовтня 28, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.